Cherry eye

Laura Dragomir  -  Jun 24, 2013  -  Comments Off

“1.Descriere

Termenul medical pentru „cherry eye”este prolapsul glandei nictitante, ce este glanda accesorie a pleoapei a lll-a. Spre deosebire de om, cainii au o „pleoapa a lll-a” ce este prevazuta cu o glanda lacrimala si este localizata in coltul nazal al fiecarui ochi. In conditii normale, aceasta glanda nu este vizibila si are un rol important in productia de lacrimi. Din anumite motive, glanda pleoapei a lll-a prolabeaza sau iese din pozitia sa normala si se inflameaza producand afectiunea cunoscuta sub denumirea de „cherry eye”.

2.Predispozitia in functie de rasa,varsta si sex

Orice caine poate dezvolta aceasta afectiune, dar exista cateva rase ce par sa aiba o incidenta mai mare in a o dezvolta la unul dintre ochi sau chiar la ambii.Dintre aceste rase amintim: Beagle-ul, Bloodhound-ul, Boston terrier-ul, Bull terrier-ul, Saint Bernard-ul si Shar-pei-ul.

Cherry eye este o afectiune intalnita in special la cainii tineri pana la varsta de 2 ani, iar in ceea ce priveste incidenta in functie de sex, observam ca atat masculii, cat si femelele sunt afectati in mod egal.

3.Motivele aparitiei acestei afectiuni

Cauza exacta a aparitiei acestei afectiuni nu este pe deplin cunoscuta, dar exista o teorie potrivit careia aceasta problema medicala s-ar datora unei slabiri a tesutului conjunctiv care fixeaza glanda de structurile oculare din jur. Slabirea tesutului conjunctiv ii permite glandei sa paraseasca pozitia sa normala.Din momentul in care glanda prolabeaza si este  expusa aerului uscat si factorilor iritanti, ea se poate infecta. Adesea, glanda se irita, se inroseste si se inflameaza. Uneori putem constata prezenta unei secretii mucoase. Daca animalele nesupravegheate incep sa se scarpine pot leza si mai mult glanda sau isi pot provoca chiar un ulcer pe suprafata ochiului.

4. Tratamenul

Tratamentele locale sau injectabile cu antibiotice si antiinflamatorii sunt rareori eficiente in reducerea glandei si nu permit corectarea afectiunii fara interventie chirurgicala.

Tratamentul prolapsului glandei accesorii a pleoapei a lll-a este foarte simplu si consta in repozitionarea chirurgicala a glandei, interventia durand 5 minute pentru fiecare ochi. Avand in vedere ca glanda expusa prezinta un risc mai mare de a se leza si mai mult sau de a se infecta, repunerea chirurgicala prompta este cea mai buna solutie.

O alta metoda chirurgicala folosita este indepartarea glandei. In ciuda aspectului placut obtinut in urma interventiei, aceasta metoda nu este recomandata deoarece se reduce productia de lacrimi cu 30%. O productie scazuta de lacrimi reprezinta o problema in special pentru rasele predispuse la keratoconjunctivita sicca .

5.Prognosticul

·         In cazul in care afectiunea nu se trateaza. Inainte de a fi pe deplin cunoscut rolul membranei nictitante, tratamentul era considerat optional. Aceasta glanda produce 40-50% din cantitatea de lacrimi. Lasata expusa pentru o perioada lunga de timp, risca sa sufere multiple traume si infectii, avand ca si consecinta scaderea drastica a productiei de lacrimi lasand ochiul neprotejat.

·         In urma unui tratament corespunzator anumalele se refac in totalitate, putand duce un trai normal. In urma operatiei este necesara aplicarea unul unguent cu atibiotic de 3 ori pe zi, timp de 2 saptamani. In cazul unui tratament chirurgical posibilitatea aparitiei unei recidive este 0-4% .”

           Cozmina Tudor- Medic Veterinar

Comments are closed.