Date fiziologice
• Temperatura :37,8-39,5;
• Respiratia :20-30 resp/min;
• Pulsul :140-240 batai/min.
Fiziologia reproductiei
• Durata ciclului sexual :21 de zile
• Durata caldurilor :2-19 zile
• Momentul ovulatiei :Spontana
• Aparitia caldurilor dupa fatare :2 luni
• Gestatia :58-62 de zile
• Maturitate sexuala :F 6-10 luni/M 7-8 luni
• Varsta optima pentru reproductie :1 an
• Durata vietii sexuale :8-9 ani
Schema de vaccinare si deparazitare
Deparazitarea interna: Prima deparazitare interna se poate face la varsta de 14 zile , urmand sa se repete o data la 14 zile de minim 2-3 ori, ulterior deparazitarea efectuandu-se de minim 2 ori pe an . Este de preferat ca deparazitarea interna sa fie efectuata de un medic veterinar.
Deparazitarea externa: pentru pui se face numai in caz de urgenta si numai cu produse speciale pentru pui.
Pana la varsta de 7-8 saptamani, pisoii sunt protejati de anticorpii maternali.De aceea, va recomandam efectuarea vaccinarii dupa aceasta varsta.
7-9 saptamani –vaccin trivalent impotriva rinotraheitei virale, calicivirozei, panleucopeniei feline;
11-14 saptamani- vaccin trivalent impotriva rinotraheitei virale, calicivirozei, panleucopeniei feline si rabiei;
Schema de mai sus este pur informativa. Medicul veterinar este singurul in masura sa stabileasca programul vaccinal pentru animal in functie de contextul epidemiologic si de legislatia in viguare.
Vaccinarea va fi precedata de administrarea unui deparazitant intern.Daca este cazul se va administra si un deparazitant extern ( produsele folosite fiind alese de medical veterinar ).
Reguli de intretinere a puiului in perioada de vaccinare:
- Nu se tine in curte sau alta zona supusa intemperiilor (ex. Balcon)
- Nu se tine intr-un spatiu comun cu alt animal (exceptand ceilalti membrii cuibului) chiar daca acesta este deparazitat si vaccinat corespunzator, sau intr-un mediu in care a decedat un animal.
- Nu se transporta in conditii extreme de temperatura sau umiditate.
- Se fereste de contactul cu substante toxice sau ingerarea unor corpuri straine.
Reguli de alimentatie
Pentru a asigura pisicii o viata lunga si o sanatate durabila este necesar ca alimentatia sa indeplineasca cerintele individuale, in functie de varsta si de starea fiziologica. Aceasta inseamna ca ratia trebuie sa varieze cantitativ, dar si calitativ, pe masura ce animalul creste, inainteaza in varsta si apoi imbatraneste.
Alimentatia corespunzatoare a pisicii poate fi asigurata de catre proprietar atunci cand
acesta cunoaste necesitatile si obiceiurile ei alimentare.
Pisica este un animal carnivor, care are exigente nutritionale deosebite, greu de asigurat
printr-un regim omnivor.
In timpul perioadelor de boala (tulburari gastro-intestinale, urinare, respiratorii, febra), pisica nu isi ajusteaza corespunzator consumul de apa si deshidratarea devine o amenintare serioasa, in plus, productia urinara este in cantitate redusa (multe pisici urineaza o singura data in 24 de ore), iar urina este foarte concentrata. Trebuie, deci, incurajat consumul de apa. Pisica trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta apa proaspata, curata, in mai multe vase,de preferinta de inox sau ceramice.
In ceea ce priveste preferintele alimentare, pisica isi selecteaza hrana dupa miros;
textura si marimea bucatilor joaca de asemenea un rol important.
La varsta de 5-7 saptamani se fixeaza preferintele alimentare, pe care pisica le pastreaza intreaga viata. Este important sa oferim pisoilor o hrana variata si corespunzatoare varstei.
Trecerea de la un aliment la altul se realizeaza treptat.Se inlocuieste gradat pana la un sfert de portie pe saptamana, in asa fel incat schimbarea alimentatiei sa se faca intr-o luna.
Pisica mananca putin si des, atat ziua cat si noaptea, si prefera variatia alimentara.
Necesitatile proteice ale pisicilor sunt mai mari decat ale cainilor, de aceea hrana industriala pentru caini nu este potrivita pentru acestea.
Proteinele de origine animala preferate de pisici sunt: carnea de pui, peste, vita, organe, smantana, ou, lapte. Oasele de pui fierte trebuie excluse din alimentatie, pentru ca pisicile nu pot digera colagenul modificat termic. Ficatul crud poate avea efect laxativ, iar consumul de ficat pe perioade lungi produce hipervitaminoza A, manifestata prin episoade hemoragice si leziuni cutanate. Pestele crud contine antivitamina B l, astfel incat alimentatia indelungata cu peste crud are efecte toxice.
Pe langa proteine, este bine ca ratia zilnica sa contina grasimi de origine animala, precum si fibre, asigurate de cereale si de legume.
Hrana industriala este o hrana completa, echilibrata, existenta atat sub forma umeda, cat si uscata. Este foarte important ca unei pisici hranite exclusiv cu mancare industriala uscata sa nu-i lipseasca apa proaspata.
Hrana uscata prezinta avantajul ca se poate adapta usor la necesitatile variate ale pisicii in cursul unei vieti.
Pentru mai multe date si informatii consultati medicul veterinar.